Sauna Kullanimi ve Saunanin Faydalari


Sauna Kullanimi ve Saunanin Faydalari

Terleme, insanlik tarihinde çok eski dönemlerden itibaren kullanilan bir tedavi yöntemidir. 

Hemen hemen her kültürde tedavi için terleme yöntemi kullanilmistir. Yaklasik 3.000 yil önce, Orta Amerika Mayalari dini ritüeller ve tedavi için, terleme evlerini kullandilar. Ayrica Antik Roma hamamlari, modern Türk hamamlari ve son olarak Amerikan jakuzileri de isi terapisinin önemini gösteren örneklerdir. 

Fin Hamami olarak da anilan sauna klasik Türk hamaminin aksine oldukça kurudur. Ahsap duvarlari ve banklariyla sade bir boyasiz odadan ibaret olan saunada sicaklik zemin seviyesinde yaklasik 90 ° 'de ve üstte yaklasik 185 °' ye yükseltilir. 

Neredeyse sauna banyosuna girildigi an terleme baslar ve cilt isisi dakikalar içinde yaklasik 104 ° 'ye yükselir. Ortalama bir insan kisa bir sauna sirasinda bir bardak ter kaybeder. 

Saunanin Faydalari Nelerdir?

Sauna vücuttaki kan dolasimini dengeler. Kaslari gevsetir, sinir sisteminin rahatlamasini saglar. Saunada insanlar günün, haftanin stresinden kurtulur. Ayrica terlemeyle cilt temizlenerek hücre yenilenmesi saglanir. Cildi ölü hücrelerden arindirarak pürüzsüz ve canli bir görünüme ulasmasini saglar.

Ayni zamanda kan proteinlerini artirir ve böylelikle oksijenin hücrelere daha yogun gitmesini saglar.  Antikor üretimini de artirdigi ve bagisiklik güçlendirici etkisinin oldugu da bilinmektedir.

42-60 yas arasi 2315 Finli erkekler üzerinde yapilan bir çalismada düzenli sauna kullaniminin önemli ölçüde kalp hastaligi ve tüm nedenlerden ölüm risklerini azalttigi görülmüstür. Bunun yani sira, saunayi haftada 4-7 kez kullananlarin ölümcül kalp hastaligi riski % 48 azalmistir. 


Saunaya Girmeden Önce Dikkat Edin!

  •  Saunadan önce mutlaka dus almalisiniz. Fakat üzerinizde kalan su terlemenizi geciktireceginden, yeteri kadar kurulandiginizdan emin olun. 
  •  Saunaya dolu mideyle girmemeli, saunadan sonra da agir yiyecekler yememelisiniz. Saunadan sonra az miktarda, hafif yiyecekler yiyebilirsiniz. 
  • Saunaya, terinizi emmeye yardimci havlu veya pestemal ile girmelisiniz. Mayo veya bikini hem terinizi emmeyecek hem de zarar görecektir. 
  • Sauna banyosu sirasinda su içilmesi önerilmez. Sauna sirasinda çok miktarda su kaybi yasanacagindan, banyo sonrasi böbreklerinizin çalisabilmesi için bol ve ilik su içmelisiniz. Sauna sonrasi alinacak olan alkol de, saunanin tüm faydalarini ortadan kaldiracagindan kesinlikle önerilmemektedir.

 





Bursa Palas Hotel
Tahtakale Mahallesi, 20. Okul Sk. No:9,
Osmangazi/Bursa

info@dreamsutspa.com